Güncel Haberler

Fransa’da muhalefet, hükümetin göç yasa tasarısını tartışmadan reddetti

Fransa’nın sağ ve sol muhalefet milletvekilleri, hükümetin önerdiği göç yasasını tartışmasız reddetti. Muhalefet, hükümetin sunduğu tasarının Meclis’te görüşülmemesi yönündeki önergeyi kabul etti. Analistler bu durumu Macron hükümetine yönelik “siyasi bir darbe” olarak nitelendirdi.

REKLAM

Fransa’daki muhalefet milletvekilleri, hükümetin yeni göç yasasını alt mecliste tartışmadan reddetti.

Söz konusu adım, konuyu en önemli gündemlerinden biri olarak tanımlayan ancak tasarıyı çoğunluk olmadan geçirmeye çalışan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hükümetine “sert bir siyasi darbe” olarak tanımlandı.

Macron hükümeti parlamentoda çoğunluğa sahip değil.

Sağda ve solda tüm muhalefet gruplarının üyeleri, tasarının Meclis’te tartışılmadan önce reddedilmesi yönünde oy kullandı.

Önerge 270 lehte, 265 aleyhte oyla kabul edildi.

Teklifin bir sonraki macerasının ne olacağı henüz belli değil.

Siyasi analistlere göre hükümet tasarıyı geri çekebilir veya oylama veya fikir birliği için mevcut haliyle Senato’ya gönderebilir.

Ulusal televizyon TF1’de konuşan tasarıyı hazırlayan İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, tasarıyı geri çekmeyeceğini vurguladı.

“Bu metin Anayasaya uygun olarak yolculuğuna devam edecektir.” Bir sonraki duruşmaya ilişkin kararın yakın zamanda hükümet tarafından verileceğini söyleyen Darmanin, oylama sonrasında istifa etmeyi teklif ettiğini ancak Başkan Macron’un kabul etmediğini söyledi.

Göçmenlik tasarısı, Macron’un kanun ve düzen konularında daha sert olabileceğini gösterme ve Fransa’nın kapılarını ekonomiye katkıda bulunabilecek yabancı işçilere açık tutma çabalarının önemli bir parçası olarak tanımlanıyor.

Aynı şekilde hükümet de tasarıyı yabancı suçluların sınır dışı edilmesini kolaylaştıracak gerekli bir düzenleme olarak sundu.

Tasarının bir hükmü, Ekim ayında bir Fransızca öğretmenini öldüren Rus kökenli bir adam örneğinde olduğu gibi, 13 yaşından önce gelen göçmenlerin sınır dışı edilmesine ilişkin yasağı da kaldırıyor.

Öte yandan AB üyesi olmayan ülkelerden gelen göçmenlerin Fransa’da ücretsiz sağlık sigortasından yararlanmaya devam edip etmediği ve hükümetin bar, restoran gibi işgücü sıkıntısı çeken sektörlerde belgesiz işçilerin yasallaşmasını kolaylaştırmayı amaçlaması da tasarıda tartışılan diğer konular arasında yer alıyor. .

Göçmen karşıtı duruşuyla bilinen aşırı sağcı Marine Le Pen, liderliğini yaptığı grubun tasarıyı ülkeye gelen göçmen sayısını artıracağı gerekçesiyle reddettiğini söyledi.

Muhafazakar Cumhuriyetçi Parti (LR) başkanı Eric Ciotti, metnin “göç sorununa” çözüm olmayacağı için reddedildiğini söyledi.

Ciotti ayrıca tasarının Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato tarafından geçen ay onaylanan önceki versiyona uygun hale getirilmesi için değişiklik yapılmasını da talep etti.

Sol görüşlü Esnek Olmayan Fransa (LFI) partisinin parlamento başkan yardımcısı Mathilde Panot, “ülkeyi iki hafta boyunca yabancı düşmanı ve ırkçı söylemlerden kurtaracağını” söylediği oylamayı memnuniyetle karşıladı.

Ayrıca Panot, hükümete tasarıyı geri çekme çağrısında bulundu.

REKLAM

İnsan hakları örgütleri tasarıyı sığınmacıların ve diğer göçmenlerin haklarına yönelik bir tehdit olarak değerlendirdi ve eleştirdi.

Fransız ırkçılık karşıtı STK “SOS Racisme”, “gergin bir siyasi iklim yaratılmasına katkıda bulunan, iç barışı baltalayan ve ülkenizin yurtdışındaki imajına zarar veren” tasarının geri çekilmesi çağrısında bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking