Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştik” ‘Barbenheimer Yıldızı’ bilim insanlarını şaşırttı! “Hikayenin nasıl sona ereceğini henüz bilmiyoruz
Evren bizi şaşırtmaya devam ediyor. Live Science haberine göre; Bilim insanları evrenin erken dönemlerinden kalma bir yıldızın varlığına dair kanıtlar keşfettiler. Bu yıldızın öne çıkan özelliği şu anki evren anlayışımıza uymamasıdır.
“BARBENHEIMER’IN YILDIZI”
Araştırmacıların “Barbenheimer Yıldızı” adını verdiği bu antik yıldızın çekirdeğinde muhtemelen daha önce hiç görülmemiş bir element karışımı vardı. Yeni bir çalışma, onun daha sonra görünüşte imkansız bir şekilde öldüğünü ve onun yerine aynı derecede muhteşem bir yıldız doğurduğunu gösteriyor. Barbenheimer adı, geçen yıl aynı gün gösterime giren “Barbie” ve “Oppenheimer” filmleri arasındaki zıtlığı ifade ediyor.
Araştırmacılar, uzak bir kırmızı dev yıldız olan J0931+0038’e daha yakından baktıktan sonra Barbenheimer Yıldızı’nın izlerini keşfettiler. J0931 ilk olarak 1999 yılında gece gökyüzünün en büyük ve en ayrıntılı astronomik veritabanlarından biri olan Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması (SDSS) tarafından keşfedildi, ancak şimdiye kadar yeterince analiz edilmemişti.
4 Ocak’ta arXiv ön baskı sunucusuna yüklenen yeni bir çalışmada araştırmacılar, New Mexico’daki SDSS teleskoplarını J0931’e doğrulttular ve yıldızın ışığının ayrıntılı bir spektrumunu yakaladılar. Bu spektrum daha sonra Şili’deki Dev Macellan Teleskobu tarafından yapılan takip gözlemleriyle doğrulandı.Bu spektrumlar, J0931’in alışılmadık derecede yüksek konsantrasyonda ağır elementlerle son derece tuhaf bir kimyasal bileşime sahip olduğunu ortaya çıkardı. Ancak bu bulgular henüz hakem incelemesinden geçmemiştir.
Yeni elde edilen verileri kullanan araştırma ekibi, J0931’in yıldız arkeolojisi olarak bilinen bir süreçle nasıl oluştuğunu yeniden yapılandırdı. Bu, yıldızın, Büyük Patlama’dan sadece 700 milyon yıl sonra, Güneş’ten 50 ila 80 kat daha büyük kütleye sahip 13 milyar yıllık bir yıldızın süpernova kalıntısından doğduğunu ortaya çıkardı.
Ana yıldızın (Barbenheimer) metalikliği muhtemelen patlamadan önceki J0931’inki kadar tuhaftı; bu da erken evrendeki bilinen diğer yıldızlarınkinden tamamen farklıydı.
“O ZAMANDA HERHANGİ BİR BAŞARI İNANILMAZ OLMALIDIR”
Chicago Üniversitesi’nden astrofizikçi ve çalışmanın baş yazarı Alex Ji, yaptığı açıklamada, “Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştik. O zaman ne olduysa, inanılmaz olmalı” dedi. Dedi.
J0931’in metalikliği üç nedenden dolayı tuhaftı. Birincisi, yıldızda normalde yıldızlarda daha fazla bulunan magnezyum, sodyum ve alüminyum gibi hafif elementlerin alışılmadık derecede düşük seviyeleri vardı. İkincisi, alışılmadık derecede yüksek miktarda demir, nikel ve çinko gibi orta ağırlıkta elementlere sahipti. Son olarak araştırmacılara göre stronsiyum ve paladyum gibi daha ağır elementler son derece boldu.