Güncel Haberler

Arjantin’de binlerce kişi Milei hükümetinin ekonomi politikalarını protesto etti

Gösteri sırasında polisle kemer sıkma politikalarını eleştiren öfkeli protestocular arasında çatışmalar çıktı. Arjantin basını en az 7 kişinin tutuklandığını duyurdu.

REKLAM

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te binlerce kişi, yeni popülist başkan Javier Milei hükümetinin yeni ekonomi politikalarını protesto etmek için sokaklara döküldü.

Gösteri sırasında polisle kemer sıkma politikalarını eleştiren öfkeli protestocular arasında çatışmalar çıktı. Arjantin basını en az 7 kişinin tutuklandığını duyurdu.

Binlerce kişi sendika liderlerinin arkasında yürüyerek Mahkeme’den Javier Milei hükümetinin yeni ekonomi politikalarına ilişkin kararnamesini iptal etmesini istedi.

Protestocular, yeni kararnamenin işçi ve tüketici korumasını tamamen ortadan kaldırdığını söylüyor.

Protestocular, Arjantin bayrakları ve “Ülkemiz satılık değildir” ve “Güçler ayrılığına saygı gösterilmeli” yazılı pankartlar taşıdı.

Arjantin Parlamentosu bu hafta, 10 Aralık’ta göreve gelen ve ultraliberal olarak bilinen Başkan Milei’nin imzaladığı ekonomik kararnamenin yürürlüğe girmesini sağlayacak yasa tasarılarını görüşecek.

Kararname, Meclis ve Senato’nun tamamen iptal etmemesi halinde resmen yürürlüğe girecek.

Kararnamede neler var?

Kararname Arjantin’de 350’den fazla ekonomik düzenleme öngörüyor.

Sendikaların sert tepkisine yol açan kararname, kira tavanını ve bazı işçilere yönelik korumaları kaldırıyor.

Yıllık enflasyonun yüzde 160’ı, yoksulluğun yüzde 40’ı aştığı bir dönemde, yeni kararname tüketiciyi olumsuz fiyat artışlarından koruyan yasaları da kaldırıyor.

Kamu harcamalarını azaltmayı amaçlayan yeni planın getirdiği önlemler arasında Arjantin pesosunun %54 oranında devalüasyonu, enerji ve ulaştırma sübvansiyonlarında kesintiler ve bazı bakanlıkların kapatılması yer alıyor.

Kararnamenin diğer maddeleri arasında emekli maaşlarında otomatik artışa son verilmesi, grev hakkına getirilen kısıtlamalar, özel sağlık hizmetlerinde fiyat tavanlarının hafifletilmesi ve bazı kamu şirketlerinin özelleştirilmesi yer alıyor.

Kararnameye göre en az 7 bin kamu çalışanının sözleşmeleri uzatılmayacak.

Sivil toplum kuruluşları, kararın “anayasaya aykırı” olduğu gerekçesiyle mahkemeye suç duyurusunda bulundu.

Latin Amerika’nın Brezilya ve Meksika’dan sonra üçüncü büyük ekonomisi olan Arjantin, kronik enflasyon, yapısal borç ve artan yoksullukla boğuşuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking Casibom