2 bin 800 metrekarelik tesiste üretiliyor: Ayda 60 ton yetiştiriliyor – Son Dakika Yaşam Haberleri
Girişimci Suat Dirican, mantar üretim hedefine ulaşmak için 2022 yılında TKDK'nın “Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi, Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi” programına başvurdu.
Dirican, hazırladığı projeyle 4,5 milyon lira hibe almaya hak kazandıktan sonra, aynı yıl Hamzabeyli ilçesinde 9 dönüm açık, 2 bin 800 metrekare kapalı alana sahip bir tesis inşa etti. kareler. metre.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün teknik desteğiyle sağlanan, her biri 20 ton kompost kapasiteli 17 odalı tesiste ilk mantarlar geçen yıl toplandı.
Çiftlikte yetiştirilen kahverengi mantarlar kent genelindeki pazarlarda satılıyor.
“GÜNDE 2 YAKLAŞIK, YILDA 700 TON MANTAR ÜRETİYORUZ”
Fabrika Müdürü Erdal Yüksel, AA muhabirine, uzun araştırmaların ardından tesisi faaliyete geçirdiğini söyledi.
Yüksel, mantarların verimliliğinden memnun olduğunu söyledi. “2023 yılında ilk mantarı topladığımız fabrikada 22'si kadın 40 çalışanımız çalışıyor. Günde 2 ton, ayda 60 ton ve yılda 700 ton mantar üretiyoruz.” Dedi.
Yüksel, ürünlerin satışında herhangi bir pazar sorunuyla karşılaşmadığını belirterek, şunları kaydetti: “Ürettiğimiz mantarları şehir pazarlarına ulaştırıyoruz. Tesisimiz bölgenin en büyük mantar üretimidir. Tesisin otomasyonu ile üretim yapıyoruz. Her şey bilgisayar kontrolünde yapılıyor.” dedi.
Yüksel, projenin hayata geçmesinde TKDK'nın desteğinin önemli olduğunun altını çizdi. “TKDK bize hem bilgi hem maddi destek sağladı, tesisi kurmamıza yardımcı oldu. Böyle bir tesis yapmak isteyenlerin mutlaka TKDK'ya yönelmelerini tavsiye ediyorum.” değerlendirmesini yaptı.
Sibel Yıldırım ayrıca 5 aydır şirkette çalıştığını ve kazancıyla aile bütçesine katkı sağladığını kaydetti.