Güncel Haberler

Temel lezzet! Köy sakinleri ağırlıklarını 5 bin tl için satıyor

Yaratılış Tarihi: 12 Eylül 2025 13:10

Tunceli'nin Ovacık bölgesindeki köy sakinleri, doğada kendiliğinden büyüyen Kenger bitkisinin kökünden lastikler üretiyor. Doğal ve iyileştirici özellikleri ile bilinen bu kauçuğun kilogramı, 5.000 TL'lik yüksek bir fiyata alıcıları bulur ve yerel nüfus için önemli bir gelir kapısı haline gelir.

Munzur ve Mercan Dağları arasında kurulan, yerel sakinler için canlı ve besin maddeleri olan Ovacık'ta yetiştirilen birçok bitki.

Bölge Koyungöuk, Çakmakli ve Paşadezü köylerinde yaşayanlar, yıllarca Kenger Kökünde beyaz sıvı olan doğal yöntemlere sahip bir kauçuk ürettiler.

Günün belirli saatlerinde tarlaya giden çiftçiler, önce Dry Kenger'ın kökündeki çapa yardımıyla iyi kazıyorlar.

Sonra çiftçiler bitkinin vücudunu bir bıçakla keser, sıvı beyaz öz, güneşte kuruması ve bir lastiğe dönüşmesi için yere sızar.

Kauçukları zorlu bir dönüşle temizlerler

Bir gün bekledikten sonra, köylüler kauçuk toplarlar, aynı zamanda taş ve çim parçalarından eve getiren ürünleri de temizlemeye çalışıyorlar.

Soğuk su altında taşlarla dövülen ve sıcak suda tutulan diş etleri, kirden arınmış olduktan sonra satışa hazırlanır.

Köydeki kadınların üretimi, çevreleri ve akrabaları ile bilinen Kenger Gum, ürünü onlara ulaşan müşterilere gönderiyor.

Yetkili, bir muhabir AA olan Çakmakli köyünde yaşayan Emine Sarıgül, genellikle Temmuz ayında Kenger lastiklerinin üretimi yapıldığını söyledi.

Kökün lezzeti, kilos çiftçilerini 5 bin tl'ye satıyor

Sarıl, hava sıcaklığından dolayı havanın geç başladığını söyledi, “Sabahın erken saatlerinde yere gidiyorum ve Kenger'ın kökünü kazıyorum. Ertesi gün tekrar akan sütten sonra o Kenger'ın köküne dönüyorum.

“Güneşin önünde çalışmak çok zor”

Sarigul, saatlerce temizlik ve satışa hazır olan diş etleri dedi.

Kauçuk için yoğun bir talep ifade eden Sarıgül, “50 kilo kauçuk buğday, sattığım 5 bin kilo kilo. Güneşin önünde çalışmak çok zor ve bazen zor anlarım var.

Gülten Sarıgül, birçok insanın Kenger'ın kauçuğu Ovacık'a satarak gelir elde ettiğini ve ailesinin bu işle uğraştığını söyledi.

Kökün lezzeti, kilos çiftçilerini 5 bin tl'ye satıyor

Sarıl, düğünden sonra Kenger lastikleri üretmeyi öğrendiğini söyledi, “Ürettiğim ve para kazandığım diş etlerini sattım ve çocuklarımın ihtiyaçlarını karşıladım. Doğaya gitmek çok güzel. Her şeyden önce, kadınlar bazen ev işleri tarafından boğulmuş.

Sağlığı korumak için faydaları var

Munzur Üniversitesi Tunceli Profesyonel Okul Tıp ve Teknik Hizmetler Bölümü Doç. Dr. Sevinç Aydin, Kenger'ın Türkiye'nin farklı bölgelerine yayıldığını söyledi.

Kenger'ın tohum üzerinde önemli bir besin kaynağı olduğunu vurgulayan Sevinç, şunları söyledi:

“Bitki kramplar, hazımsızlık ve migren için iyi olduğu bilinmektedir. Ayrıca, karaciğer yolları, safra, siroz, balkabağı, vitiligo, ishal, bronşit ve kronik karaciğer hastalıkları tarafından bildirilmektedir. Bilimsel yayınlar tarafından bildirilmektedir. Antioksidan etkilerin yanı sıra diyabetin yanı sıra, incelik, indigatın güçlendirilmesi, intigat.

Kökün lezzeti, kilos çiftçilerini 5 bin tl'ye satıyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
vdcasino
gaziantep escort gaziantep escort