Birleşmiş Milletler'den Uyarı: Göçle mücadelede tek başına sınır yeterli değil

Yayın tarihi
Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç (IOM) Örgütü Genel Müdürü Amy Pope, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Batı ülkelerinin Batı ülkelerinin sınırlarını güçlendirirken, gelişmekte olan ülkeler için kalkınma yardımını azaltabileceğini açıkladı.
Associated Press (AP) ile konuşan Papa, sadece sınır güvenliğine odaklanan bir yaklaşımın “kısıtlı olduğunu ve göç kaynağı olan ülkeleri daha da kararsız hale getirebileceğini söyledi.
Papa devam etti: “Düzensiz göçü kontrol etmek istiyorsanız, göçün başladığı yerlerde nüfusu kuracak yatırımlar yapmak gerekir”.
Diyerek şöyle devam etti: “Bu insanları yerlerinde tutmak için alternatif çözümler geliştirmeden yapılırsa, kısa vadeli bir perspektife sahip olurdu.”
Amy Pope, 2023'te IOM'un başını alan ilk kadındı
Bu ifadeleri Ukrayna'nın yeniden inşasını desteklemek için Roma'daki uluslararası bir konferans sırasında yaptı.
Avrupa ülkeleri göç politikalarını güçlendirirken, sınır dışı edilme işlemleri tahsisi için daha fazla bütçe ve göçmenleri durdurmak için geçiş ülkelerini desteklemektedir.
Yunan parlamentosu, sığınma başvurularını askıya alma önerisi olan Perşembe günü Libya'dan bir teklif kabul etmiş olmalıdır.
“Suriyeli için erken dönüş tersine dönebilir”
Papa, özellikle Suriye'yi uyararak, Suriyelilerin ilk dönüşünün olumsuz sonuçları olabileceğini söyledi.
“Suriyeliler evlerine çok erken dönüyorlarsa ve hala çatışma, güvensizlik ve yıkım varsa, eğer çocukları güvenli değilse, evleri hala mahvediyorsa, bu baş aşağı dönebilir.” Dedi.
Papa ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nin katı sınır politikalarının Latin Amerika'da bir dalga etkisi olduğunu vurguladı.
“Göçmen akımlarda zıt bir hareket gözlemliyoruz. Sadece daha az insan ABD ve Meksika arasındaki sınıra ulaşmıyor, aynı zamanda daha fazla insan güneye gidiyor, Papa Papa, Panama, Kosta Rika ve diğer merkezi ülkeler olduğunu söyledi.
İtalya'nın yaklaşımı dikkat çekiyor
Papa, İtalya'nın yaklaşımını olumlu bir örnek olarak gösterdi. Bu yaklaşım, sert sınır önlemleri ile yasal göç yollarının genişlemesini içerir.
İtalya, 2026'dan üç yıldan itibaren 2026'dan üç yıla kadar başlayarak AB dışındaki yaklaşık 500.000 işçiye çalışma izni vermeyi ve bu süreçte işverenlerle ihtiyaçları belirlemeyi planlıyor.
Papa, İtalya'nın stratejisini izlemeye değer bir deney olarak tanımladı, “diyor, göç sadece kontrol uygulamaları tarafından yönetilemez;
“Diğer hükümetlere bu süreci yakından takip etmelerini öneriyoruz” dedi.