Bakır Hangi Besinlerde Bulunur? En Çok Bakır İçeren Besinler Nelerdir?
Vücutta çok önemli yer tutan minerallerden biri olan bakırın çeşitli besinlerde bulunduğunu söyleyebiliriz. Yüksek miktarda bakır içeren besinler genellikle bitki kökenlidir. Aynı zamanda bazı kabuklu deniz ürünleri yüksek miktarda bakır içerir. Bakır içeren besinler;
soya,
Susam,
Karides ve kabuklu deniz ürünleri olarak bilinir.
Özellikle bu besinlerin günlük bakır ihtiyacının yarısından fazlasını karşılamaya yetecek miktarda bakır içerdiğini ifade etmek mümkündür. Aynı zamanda bakır birçok gıdada da bulunur.
Mercimek,
Ceviz,
Kuşkonmaz,
pazı,
Karalahana ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı bitkiler,
Kakao,
Sakatat,
kabak,
Ay çekirdeği,
üzüm,
Ananas,
Soya peyniri,
Kabak çekirdeği,
Badem,
Yer fıstığı,
Bezelye,
Fasulye,
Zeytin,
Karabiber,
Brüksel lahanası,
Reyhan,
keten tohumu,
hesaplama,
Pancar,
Brokoli,
Ahududu,
Patlıcan,
Maydanoz,
Sarımsak,
pırasa ve
Rezene bakır içeren besinler arasındadır.
Bakır minerali doğal olarak ya da takviye olarak vücuda alınabilir. Vücudun sağlığını korumak için az miktarda alınması gereken bir vitamin olduğu söylenebilir.
Bakır, vücudun bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına ve çocukların anne karnındaki gelişimine önemli katkı sağlar. Bakırın az miktarda bile vücudun ihtiyacını karşılayan önemli bir mineral olduğu söylenebilir.
Hangi gıdalar en çok bakır içerir?
Bir yetişkinin gün içerisinde 900 mcg bakır almasının yeterli olduğu söylenebilir. Bakır vücut için gerekli bir mineral olmasına rağmen vücut onu kendi başına üretemez. Bu nedenle bakır mineralini diyet gıdaları veya besin takviyeleri yoluyla elde edebilirsiniz. Genel olarak vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bakır miktarı emzirme veya hamilelik döneminde değişiklik gösterir.
Karaciğer,
İstiridye,
Spirulina,
Şitake mantarı,
Fındık ve tohumlar,
İstakoz,
yeşil yapraklı sebzeler ve
Bitter çikolata yüksek miktarda bakır içeren besinler arasındadır.
Baklagiller sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli unsurları arasında yer alıyor. Mercimek ve nohut bakır içeriği en yüksek baklagiller arasındadır. Vücutta bakır mineralinin eksikliği durumunda çeşitli belirtilerin ortaya çıkacağı söylenebilir.
Soluk bir cilt görünümü,
Yorgunluk ve halsizlik,
Yürüme zorluğu,
Öğrenme ve hafıza sorunları yaşayan,
Yan etkileri arasında soğuğa karşı hassasiyet de yer alıyor.
Bakır mineralinin vücutta bulunması bağışıklık sisteminin korunmasında oldukça etkilidir. Vücudunda bakır eksikliği olan kişilerin sıklıkla hastalandığı söylenebilir. Bakır, sinir sisteminin düzgün çalışması için oldukça etkili bir mineral olarak biliniyor.