Güncel Haberler

Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’ndan Türkiye’ye 250 milyon euro’luk deprem finansmanı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası kuruluşların bugüne kadar toplam 3,8 milyar dolarlık deprem finansmanı sağladığını söyledi.

REKLAM

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'nın (CEB) 6 Şubat depremi için 250 milyon euro ek mali destek ayırdığını açıkladı.

Şimşek, Çarşamba günü AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin ardından etkilenen bölgelerin yeniden inşası için planlanan dış finansman kaynakları hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan 250 milyon euroluk kredi desteği aldığını açıklayan Şimşek, geçen yıl 250 milyon euroluk bütçe finansmanı sağlandığını söyledi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın 1,5 milyar avroluk finansman paketi sağladığını hatırlatan Şimşek, bugüne kadar uluslararası kuruluşlardan toplam 3,8 milyar dolarlık dış finansman sağlandığını açıkladı.

Şimşek, bu finansmanın depremden etkilenen bölgelerdeki altyapı çalışmaları, kırsal evlerin inşası, yeniden imar ihtiyaçları ve sağlık altyapısı çalışmaları için kullanılacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye temsilcisi Louisa Vinton, 6 Şubat'ta meydana gelen depremin Türkiye'ye maliyetinin 100 milyar dolardan fazla olacağını açıkladı.

Dünya Bankası, depremin yaklaşık 34,2 milyar dolarlık doğrudan fiziksel hasara yol açtığını, yeniden inşa ve iyileştirme maliyetlerinin ise bu miktarın iki veya üç katına çıkabileceğini bildirdi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Şubat 2024'te yaptığı açıklamada, depremlerde toplam 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiğini, 107 bin 213 kişinin de yaralandığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı raporuna göreDepremlerden 11 ilde toplam 2 milyon 618 bin 697 bina etkilendi.

Raporda 6 Mart 2023 itibarıyla 35.355 binanın yıkıldığı belirtildi. 17 bin 491 binanın acilen yıkılması gerektiği belirlendi.

Toplamda 179.786 binanın ağır hasarlı olduğu belirtilirken, 40.228 binanın orta hasarlı, 431.421 binanın da hafif hasarlı olduğu belirlendi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş