Alternatif tıp: Yumurtalık kisti için bitkisel tedavi yöntemleri
Alternatif tıp: Yumurtalık kisti için bitkisel tedavi yöntemleri
Yumurtalık kistlerinin bitkisel tedavileri mümkün olsa da mutlaka bir doktora gitmeniz ve tıbbi tedavilere başvurmanız gerekir. Soğan kürü yumurtalık kistleri için en popüler bitkisel tedavi yöntemlerinden biridir. Soğan kürü sayesinde yumurtalık kistini yok etmek mümkündür. Ancak doğal çözüm olarak önerilen bu yöntemin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur.
Kaynayan suya ince soyulmuş soğanı ekleyin, beş dakika kaynatın, ardından süzün ve düzenli olarak sıcak olarak tüketin. İyot açısından zengin besinlerin tüketilmesi de kist oluşumunu engeller. Zaten yumurtalık kistleriniz varsa iyot alımınızı artırarak onlardan kurtulabilirsiniz.
Ayrıca daha fazla sebze tüketmeniz, potasyum açısından zengin besinler tüketmeniz ve lif açısından zengin besinler tüketmeniz gerekiyor. Yumurtalık kistlerinin tedavileri arasında düzenli egzersiz, gevşeme tekniklerinin kullanımı ve doğal hormon dengeleyicilerin kullanımı da yer alır.
Yumurtalık kistlerinin türleri nelerdir?
Foliküler kist: Büyüyen ve gelişen yumurta hücresinin zamanı geldiğinde parçalanmasıdır. Eğer çatlama olmazsa ve yumurta büyümeye devam ederse foliküler kist oluşur. Çoğunlukla gençlerde görülen foliküler kistler, boyutları 2 ila 4 cm arasındadır ve genellikle adet döneminde dışarı atılırlar.
Loteal cisim kisti: Yumurtanın olgunlaşarak dışarı atıldığı yapıya lotus gövdesi denir. Progesteron hormonunu salgılayan hücrelerden oluşur. Normal şartlarda adet döneminde parçalanıp dışarı atılması gerekir. Eğer dışarı atılmazsa içindeki sıvı birikerek 3-5 cm büyüklüğünde bir cisim oluşur. Hormon üreten kistler oldukları için adet düzensizliklerine neden olabilirler.
Endometrioma: Rahim içindeki endometriyal yapının yumurtalığa yayılmasıyla kist oluşur. Yumurtalıklardan kanama nedeniyle oluşan bu kist, içini dolduran sıvının çikolataya benzemesi nedeniyle çikolata kisti olarak da bilinir.
Seröz kistadenom: İçi berrak sıvıyla dolu iyi huylu kistlerdir ve boyutları 5-15 cm olabilir. Normalde iyi huylu olmalarına rağmen %30'u zamanla kötü huylu kansere dönüşebilmektedir.
Dermoid kist: Dermoid kist genellikle embriyonik dönemde yumurtalıkta olmaması gereken doku bulunduğunda ortaya çıkar. İçinde kıkırdak, kemik, kil ve diş gibi olmaması gereken dokular bulunur.
Müsinöz kistadenom: Yumurtalıklardaki bu kistlerin boyutu 30 cm'ye kadar ulaşabilir. İyi huylu kistlerin %25'ini oluştururlar.
Kadınlarda yumurtalık kisti kaç yaşında ortaya çıkar?
Yumurtalık kistinin türüne göre farklı yaş gruplarında ortaya çıkması mümkündür. Kist oluşumu ergenlik döneminde yani ergenlik veya menopoz döneminde görülür. Genel olarak ergenlik döneminde oluşan kistler fonksiyonel kistler olarak bilinir. Konjenital dermoid kistler erken yaşlarda ortaya çıkar.
Bunlar üreme çağında ortaya çıkan seröz kistadenomlar ve çikolata kistleridir. Menopoz döneminde ortaya çıkan kistler genellikle kötü huylu olduğundan takip ve müdahale edilmesi gerekir.